// you're reading...

Vesti

Habče & Microsoft – NGO Connection Day u Beogradu

NGO Connection Day 2014

U Beogradu je 25. Aprila 2014. održan NGO Connection Day, u organizaciji Microsofta i udruženja Habče. Događaju je prisustvovalo oko 60 predstavnika organizacija civilnog društva iz preko 10 gradova Srbije.

Cilj događaja bilo je upoznavanje organizacija sa značajem korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija za ostvarivanje ciljeva organizacije, kao i predstavljanje softvera i tehnoloških rešenja koja Microsoft besplatno nudi organizacijama civilnog društva kroz svoj “Software donation program“.

Govornici

U uvodnom, motivacionom predavanju, Marko Moračić (Habče) govorio je o značaju tehnoloških inovacija za društveni razvoj i promene, kao i o širem sagledavanju uslova, prilika i potencijala, kako u sredini, tako i u nama samima.

Tanja Tanacković (SEE ICT) najavila je drugi po redu Hakaton, koji je ove godine podržan od strane Microsofta i usmeren na razvoj tehnoloških rešenja za identifikovane društvene potrebe. Nakon najave narednog Hakatona, Vidan Danković (Udruženje za reviziju pristupačnosti) govorio je o jednom od najuspešnijih rešenja prošlogodišnjeg Hakatona –  aplikaciji za mapiranje dostupnosti  javnih institucija za osobe sa posebnim potrebama/hendikepom.

Danijela Zečević i Sanja Timotijević iz Microsofta predstavile su Office 365 i Windows 8.1, koji su besplatni za organizacije civilnog društva. Vladimir Koprić (Asbis) prikazao je Prestigio tablet sa Windows 8.1 i MS Office paketom.

Tanja Tatomirović (Microsoft) detaljno je predstavila Microsoftov Cybergrants sistem posvećen doniranju softvera organizacijama civilnog društva. Tokom ovog predavanja detaljno su prikazani uslovi i procedura dobijanja Microsoft softverske donacije. Tokom završnog predavanja, Željko Mitkovski (Divac Fondacija) ilustrovao je primerom iz prakse značaj upotrebe doniranih softvera u svakodnevnom radu organizacije.

Moderator godađaja bio je Nikola Jovanović (Habče), a organizator Habče tim.

Učesnici

Na NGO Connection Day događaju bili su zastupljeni različiti formati organizacija, od krovnih organizacija do lokalnih inicijativa, od neformalnih grupa aktivista do državnih agencija. Aktivnosti učesnika takođe pokrivaju širok spektar tema (zagovaranje, ekologija, obrazovanje, mladi, društvena odgovornost, preduzetništvo, prevencija od HIV-a, osobe sa posebnim potrebama, azilanti i izbeglice, lokalni e-serivis, kultura, jačanje kapaciteta OCD-a i sl).

Ovaj događaj ujedno je predstavio prvi zvaničan događaj organizacije Habče i omogućio upoznavanje organizacija civilnog društva za misijom i ciljevima udruženja Habče. Ovom prilikom Habče tim zahvaljuje Microsoftu na ukazanom poverenju i uspešnoj saradnji, kao i svim učesnicima na velikom odzivu i interaktivnosti. Fotografije sa događaja možete pogledati ovde.

Najava – NGO Connection Day u Podgorici

Tokom maja biće organizovan još jedan NGO Connection Day, u Podgorici, za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Habče & Microsoft - NGO Connection Day u Beogradu, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Discussion

No comments yet.

Post a comment